witty start
FAQ

Jag får inte loss kabeln från ladd­boxen.

- Du behöver lossa kabeln från bilen innan du kan lossa den från ladd­boxen.

Hur akti­verar jag dyna­misk last­ba­lan­se­ring?

- Då beställer du till­be­höret XEV305 (last­vakt) + XEVA200 (TIC-kort) för last­ba­lan­se­ring och följer instruk­tio­nerna.

Vad betyder det att ladd­boxen är förkon­fi­gu­rerad vid leve­rans?

Vid leve­rans är ladd­boxen förkon­fi­gu­rerad 16A, dvs CFG-filens para­meter gäller då posi­tionen på poten­ti­o­me­tern pekar på 0.

witty start, förkonfigurerad vid leverans

Dess­utom behövs ingen USB-minne om instal­la­tören vill ändra värdet, mellan 10 till 32 A, då hen enkelt justerar in pilen till valfritt läge. Då fungerar den inställ­ningen som ’master’ över vad som står på CFG-filen. Konfi­gu­ra­tions­filen är så smart att den känner av om last­ba­lan­se­ring finns instal­lerad eller ej.

[Tic]

[Tic_mana­ge­ment]

0

# 0->TIC Auto­de­tect
# 1->TIC unused (CHP only)

Vad står bokstä­verna A B & C för på poten­ti­o­me­ter­hjulet?

Dessa är test­funk­tioner för instal­la­tören. Posi­tion A är för shuntut­lös­ningen och B är för kontaktorn. För till­fället används inte posi­tion C.

Last­ba­lan­se­ringen går ner för lågt (elbilar laddar inte under 6.5A)!

Orsak: Detta orsakas av glapp­kon­takt i huvud­cen­tralen. Dra åt N och PE plint i elskåpet.

Går inte Witty Start att styra med eget kommu­ni­ka­tions­gräns­snitt eller OCPP?

Inte Witty Start men med Witty Connect & Park och som lanseras Q3-Q4 2022 går det.

Jag har uppda­terat bilens firm­ware/mjuk­vara genom bilens app – hur påverkar det ladd­boxen?

Ladd­boxen påverkas inte eftersom den inte har ett digi­talt kommu­ni­ka­tions­gräns­snitt.

Vad är det för plast i kaps­lingen?

Plasten är en bland­ning av PC och ASA med utökat motstånd mot UV-strål­ning.

Snabbguide och instruk­tions­ma­nual via QR-kod

I medföl­jande snabbguide hittar du mer infor­ma­tion hur du går till­väga. Genom att scanna av QR-koden på produkten med din telefon får du till­gång till instruk­tions­ma­nu­alen.

Ladd­ning – inställ­ning av ladd­ström

Genom att vrida på poten­ti­o­meter-hjulet anger du i bestämda steg: 10, 13, 16, 20, 25 och 32 A.
Detta begränsar fordo­nets ladd­ström enligt den totala till­gäng­liga effekten för den elekt­riska instal­la­tionen. Det måste justeras om en elekt­risk instal­la­tion inte inklu­derar TIC och om den totala effekten som instal­leras i hemmet över­stiger den effekt som den elekt­riska instal­la­tionen leve­rerar.

witty start, inställning av laddström

Undantag: Renault Zoe startar inte ladd­ning under 13 A

Ladd­ning med solcellsanslägg­ning

Laddbox med Laddkontrollsmodul XEV305 i en solcellsanläggning
Med Hagers last­vakt är den här kabe­lan­slut­ningen, enligt bilden ovan, tillägnad Eco-läget på XEV305 för att maxi­mera energin från solcel­lerna.
Det betyder att när det är sol, mätt med strömtrafo, kommer du att ta strömmen från solpa­nelen för att ladda bilen med maximal till­gänglig effekt.

Om det inte finns till­räck­ligt med ström från solpa­nelen, till exempel under natten, kommer bilen att fort­sätta att ladda men med den lägsta effekt på ladd­ning från elnätet.

Växel­rik­taren på solcells­an­lägg­ningen ansvarar för att balan­sera kraften mellan faserna.

Det finns heller ingen risk att över­skrida den inställda ström­styrkan, på poten­ti­o­me­ter­hjulet, i ladd­boxen. Om inställ­ningen är 13A kommer strömmen inte att över­stiga 13A.

Ladd­boxens drift

Witty start, laddstationens drift

Att välja ladd­nings­läge

Ladd­boxen XEV1K11T2 har flera ladd­nings­lägen:

1. Omedel­bart ladd­nings­läge: Detta läge laddar ett elfordon så snart det ansluts.

2. Uppskjutet ladd­nings­läge: I det här läget försenas ladd­nings­starten och är endast tillåten under peri­oder med redu­cerad tariff. Ladd­ningen avbryts när den är klar.

3. Ladd­nings­läge exklu­de­rande uppskjutet: I det här läget försenas ladd­ningen och är endast tillåten under peri­oder med redu­cerad tariff. Ladd­ningen avbryts när den redu­ce­rade tariff­tiden är slut, även om ladd­ningen inte är klar.

Följ stegen nedan för att välja dessa lägen:

witty start, att välja laddingsläge

Tvinga laddaren

witty start, tvinga laddaren

Lås upp ladd­nings­ka­beln

Om ladd­nings­ka­beln är låst på ladd­boxen kan du lossa den med hjälp av proce­duren nedan. Ladd måste vara upplåst (nyckel till PÅ-läge):

witty start, Lås upp laddningskabeln

Indi­ka­torer – normal drift

witty start, indikatorer normal drift

Indi­ka­torer – avvi­kelser

witty start, indikationer avvikelser orsak
witty start, indikationer, vad du bör göra

Exempel på popu­lära elbilar 2021 med 11 kW som maximal ombord­ka­pa­citet för hemma­ladd­ning *Källa

Audi Q4 e-tron
BMW iX3 & i3 2017+
Cupra Born
Ford Mustang Mach e
Hyundai Kona E 2020
Jaguar I-Pace 2021
Kia e-Niro 2020 3-fas
Mercedes B-Class Electric & S550 PHEV
MG 5 & Marvel R
Opel Corsa-e & Mokka e
Peugeot e-208
Polestar 1 & 2
Porsche Taycan
Renault Fluence ZE
Skoda Vision IV & Enyaq iV
Tesla Model 3 & Model Y
Volvo XC40 AWD Recharge & C40 Recharge
VW ID3 & ID4

Lexikon

• Fjärrav­läs­nings­kabel: specifik kabel för att upprätta en fjärrav­läs­nings­buss (en eller flera trådan­slut­ningar) mellan enheter och kommu­ni­ka­tion enligt EURIDIS-proto­kollet. 2 par 6/10 tvin­nade kablar (antingen förstärkt eller inte) bero­ende på instal­la­tions­be­gräns­ningar enligt stan­darden NFC 33-400.

• Dyna­misk ladd­ning: den här funk­tionen är inte­grerad i ladd­sta­tioner utrus­tade med ett TIC-kort och anpassar sig auto­ma­tiskt till fordo­nets ladd­nings­ef­fekt bero­ende på den till­gäng­liga strömmen i hemmet. Denna funk­tion förhindrar att en skydds­an­ord­ning (ström­bry­tare etc.) eller att huvud­dif­fe­ren­ti­al­bry­taren öppnas.

• CHP: Kraft­vär­me­pro­duk­tion. Förkort­ning som används i kraft­vär­me­sy­stem.
Exempel:
- Kombi­nerat värme- och elpro­duk­tions­sy­stem med gas- eller diesel­för­brän­ning
- Solceller eller vind­kraft­sy­stem

• D/N: Dag/natt. Det används i samband med tariff-abon­ne­mang som exem­pelvis högtrafik-lågtra­fiktid, tempo … och mer allmänt, abon­ne­mang med redu­ce­rade tariffer.

• HMI: Gräns­snitt mellan människa och maskin (Human Machine Inter­face). Ladd­nings­sta­tionen har en LED-indi­kator och en muspekar­knapp som sitter vid indi­ka­tor­lam­pans bas och som fungerar som en virtuell knapp.

• T2/T2S: T2/T2S (S för säkra) uttag eller kontakter är anslut­nings­an­ord­ningar för ladd­sta­tioner och elbilar och i de flesta fall är de stan­dar­di­se­rade och inte­gre­rade.

• ST: Shunt-trip eller -trigger. Funk­tion som används för att stänga av strömmen till ladd­sta­tionen om fel uppstår.

• TIC: Kund-tele-infor­ma­tion. De över­vakar också ener­gi­för­bruk­ningen i realtid.

• USB: Univer­sell serie­buss. USB är en dator­busstan­dard för anslut­ning av enheter till en dator.
Med USB-porten på styr­kortet kan du ansluta ett USB-minne för att:

- konfi­gu­rera ladd­sta­tionen,
- utföra en ladd­sta­tions­di­a­gnos,
- uppda­tera styr­kor­tets program­vara.